Bouffioulx résidence Normandie

Bouffioulx in de provincie Henegouwen


De stad Bouffioulx is een apart deel van de stad Châtelet in het Waalse Gewest (België). Het leven is goed in Bouffioulx, de bedrijvigheid is landelijk en het landschap is bos.

Wonen in Bouffioulx


Het leven in Bouffioulx is verwant aan het leven op het platteland. Het dorp is gezellig maar weinig winkels in Bouffioulx. Sinds de aanhechting aan Châtelet in 1977 hebben de administratieve diensten het dorp verlaten. Bouffioulx is gelegen nabij het stedelijk gebied van Charleroi in de provincie Henegouwen.

Accommodatie in de provincie Henegouwen


De basishuisvestingsregels in Wallonië zijn federaal en gedefinieerd op nationaal niveau sinds de huurwet van 1991. Wallonië heeft sinds 2018 een eigen huisvestingscode die specifieke huisvestingsregels voor het gewest vastlegt.

Zo heeft de Waalse huisvestingscode de wettelijke voorwaarden van de huurwaarborg vastgelegd. Deze garantie moet door de huurder worden verstrekt om zijn solvabiliteit te bevestigen bij het ondertekenen van de huurovereenkomst. Het maximaal toegestane bedrag voor de huurwaarborg wordt bepaald door de Waalse huisvestingswet. In het geval van een huurwaarborg op een door de huurder geblokkeerde rekening, kan de verhuurder maximaal 2 maanden huur in Wallonië vorderen.

Een specificiteit van het huisvestingsrecht in België betreft huurovereenkomsten van korte duur.

Korte termijn lease


De huurovereenkomst van korte duur, waarvan het stelsel wordt geregeld door artikel 3 § 6, vormt een uitzondering op de regel volgens welke een huurovereenkomst voor de hoofdverblijfplaats wordt gesloten of geacht wordt gesloten te zijn voor een periode van 9 jaar.

In afwijking van de principeduur van 9 jaar zijn partijen derhalve bevoegd om schriftelijk een huurovereenkomst aan te gaan voor een periode korter dan of gelijk aan 3 jaar.

Niets verplicht verhuurder en huurder tot het sluiten van een huurovereenkomst met een looptijd van negen jaar: neem als voorbeeld de situatie van een jong stel dat een grond heeft gekocht waarop hij wil bouwen en woonruimte wil vinden die hij van plan is te huur tijdens de bouw van hun huis; of de situatie van de werfleider die een opdracht in het buitenland heeft aanvaard voor een periode van dertig maanden, en die voornemens is zijn gebouw gedurende deze periode aan een huurder te verhuren. In onderling overleg kunnen zij besluiten tot het aangaan van een kortlopend huurcontract.

Maximale duur van drie jaar


In totaal moet de maximale leasetermijn drie jaar zijn:

  • ofwel hebben de partijen in eerste instantie besloten om een ​​huurovereenkomst van drie jaar aan te gaan
  • ofwel zijn partijen een eerste huurovereenkomst van kortere duur aangegaan en hebben zij besloten deze te verlengen; in dit geval mag de totale duur van de huurovereenkomst en van de opeenvolgende verlengingen niet meer dan drie jaar bedragen


Duur van drie jaar


Zowel de eigenaar als de huurder kunnen de huurovereenkomst beëindigen tegen het einde van de periode van drie jaar, maar op voorwaarde dat de andere partij een opzegtermijn van minstens drie maanden opzegt, bij voorkeur per aangetekend schrijven, door de verhuurder of huurder. Indien de huurder bij gebreke van opzegging langer in het pand blijft dan de periode van drie jaar, wordt de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan, vanaf het begin voor een periode van negen jaar.

Behoefte aan schrijven


De normale duur van een huurovereenkomst is negen jaar: dit is het algemene principe; een kortlopende huurovereenkomst is de uitzondering. Daarom wordt bij het ontbreken van een schriftelijke huurovereenkomst (in het geval van een mondelinge huurovereenkomst) de overeenkomst geacht te zijn aangegaan voor een periode van negen jaar. Een huurovereenkomst voor een korte periode dient daarom schriftelijk te worden opgesteld. Indien de huurovereenkomst van korte duur niet schriftelijk is opgesteld, blijft deze tussen partijen geldig, maar wordt vermoed te zijn aangegaan voor een periode van negen jaar.